lördag, augusti 12, 2006

På landet...

De kör ut från staden. Bort från EM-festen, Göteborgskalaset och storstadskvällen. Färden börjar på stora motorvägen men slutar i mindre och slingrigare landsvägar.
- Är vi framme snart? Undras det från baksätet.
De tar fram kartboken och studerar vägen och de pittoreska ortsnamnen. De åker över ett par av åarna i ramsan och passerar en kronhjortsfarm.
- En timme ska det ta att köra, upplyser herrH.

Det stämmer bra. Efter en timme är Myran, Moroten, herrH, frkS och herrP framme hos vännen-som-flyttat-ut-på-landet.
- Men åh så fint du bor!
Sedan kommer stridande ström av utrop och haranger från två par som bor i lägenhet i storstan. Orden altan, klotgrill, äppelträd och hängmatta uttalas lite lätt avundsjukt.
- Grannhuset är till salu för 575 000, berättar värden i full fart med att servera kaffe under äppelträden.
Fyra huvuden svänger runt mot grannhuset. Stort vitt hus med altan, klotgrill, äppelträd och hängmatta och dubbelgarage är vad de ser.
- Har du varit inne där? undrar frkS försiktigt. Är det fint?
Myran tittar på herrH och ser hur det lyser trum-rum i ögonen på honom.
Vännen-som-flyttat-ut-på-landet berättar att han har en boendekostnad på fyratusen. Inklusive all drift och amortering. Vännerna från stan gapar.
- De andra grannarna där borta, fortsätter värden. Fyrahuvuden svänger åt andra hållet. De köpte sitt hus för en halv miljon och har renoverat det för lika mycket.
Storstadsparen suckar. Myran tänker på vännerna som häromdagen köpte hälften så stort radhus i förorten för fyra gånger mer pengar...

Hela kvällen njuter de av grillat på altanen i lugnet på landet. När Moroten har charmat klart alla vuxna och somnar för natten packar de in sig i bilen igen och Myran kör dem hem till storstan. Det tar lång tid. En timme i beckmörker, med mer eller mindre befogad rädsla för vakna älgar och boråsraggare.

Sedan ser de storstadens ljus och Lisebergstornets siluett. Nu är de trygga. De dyker ner i den nybyggda Götatunneln med blått ljussken som redan får dem att känna hemtrevnad.
- Vi ses imorgon på caféet vid hamninloppet, precis vid vattnet, bestämmer de innan de säger hejdå och går in i sina små, men dyra, lägenheter utan altan, klotgrill, äppelträd och hängmatta.

Etiketter:


Kommentarer:
OJ,vad billigt hus! Jag bor i en liten håla, men minsta lilla hus här kostar typ 1 mille mer hur slitna dom än är. Och jag bor inte ens i närheten av en storstad.
 
"Boråsraggare" hmmmm.... Håller dock med - stan skall man bo i, även om vårt hus är minilitet så ligger det i civilisationen, fast trädgården är stor nog att rymma i alla fall en klotgrill :) - och det ligger förstås i Borås :)
 
Jo boråsraggare bör man nog akta sig för. Och villa också för den delen. Tänk vilket underhållsarbete den kräver...
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]





<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]